DYGNSRYTMEN & DAGSLJUSET

Vår kropp har en inre dygnsrytm. Genom dygnsrytmen är vi ”programmerade” att vara mer aktiva på dagen och att vila och spara energi på natten. Dygnsrytmen är förstås viktig även för sömnen.
Melatonin är ett hormon som har med dygnsrytmen att göra och som gynnar sömnen. Melatonin frisätts när det blir mörkt och melatoninnivåerna är som högst mitt på natten, se bilden nedan. Vid den tiden har vi som svårast att hålla oss vakna, och har svårt att tänka klart. Om vi är vakna när melatoninhalten ligger på sin högsta nivå kan vi känna av det genom att vi blir frusna, illamående eller yra. Det beror bland annat på att kroppstemperaturen och blodtrycket sjunker under den perioden. Kroppstemperatur är en markör på hjärnans varvtal och kroppens ämnesomsättning. Under sennatten är ämnesomsättningen (kroppstemperaturen) som lägst medan den stiger under dagtid.

Den viktigaste faktorn som påverkar och stärker dygnsrytmen är dagsljuset. Vi mår bra av att vistas i dagsljus varje dag, samt att försöka följa vår ”kroppsklocka” i våra vardagliga beteenden.

 

melatonin_kroppstemperatur