VÅRA VANOR PÅVERKAR SÖMNEN

Utöver de biologiska faktorerna som styr vår sömn finns många sociala och beteendemässiga faktorer som styr – och stör – sömnen. Våra dagliga vanor samt eventuell stress påverkar sömnen väldigt mycket.
Något som du säkert känner till är att koffein är uppiggande och därmed kan störa sömnen. Koffein finns bland annat i kaffe, te, cola och energidrycker. Halveringstiden för koffein är sex till åtta timmar. Det betyder att det tar mellan sex och åtta timmar för kroppen att halvera mängden koffein i blodet. Efter ytterligare sex till åtta timmar återstår 25% och så vidare. En del av koffeinet från den första kaffekoppen finns alltså kvar i blodet hela dygnet. Det är olika hur vi reagerar på koffein och hur vana vi är vid det.
Alkohol däremot dämpar aktiveringen i vårt centrala nervsystem, och gör oss sömniga. Dricker vi nog mycket alkohol somnar vi eller blir medvetslösa. Men tyvärr fungerar inte alkohol som hjälp för att sova bättre. Kroppen reagerar på alkoholens sövande effekt med en motreaktion. Det hänger ihop med att kroppen ser det som ett ”hot” när vår medvetandegrad sjunker på grund av drogen, och svaret från kroppens sida blir att varva upp för att väcka oss. Det är vanligt att sömnen blir ytligare, att man vaknar under natten eller vaknar tidigare än vanligt på morgonen, om man har druckit alkohol kvällen innan.
Fysisk aktivitet är värdefullt för sömnen. Det sätter igång fysiologiska processer som kan göra att vi lättare kan somna och sova djupare. Efter fysisk träning kommer avslappning och nedvarvning som en naturlig följd – och det kan vi dra nytta av inför sömnen. Det man ska tänka på är att inte ägna sig åt intensiv fysisk träning alltför nära inpå sömnen, eftersom det tar lite tid för kroppen att varva ned efter ett träningspass. Två–tre timmar innan sängdags bör man inte träna hårt.